Kännykkä ilmoittaa uudesta sähköpostiviestistä, jota on jo osannut odottaa, koska puhelin ei ole soinut. Aika usein viesti jää kokonaan tulematta, tilalla on vain hiljaisuus.

"Kiitos mielenkiinnostasi tiedottajan tehtävää kohtaan. Olemme nyt valinneet henkilön, jonka kanssa jatkamme neuvottelua työn aloittamisesta. Valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun. Avoimet työpaikkamme löydät jatkossakin..."

"Kiitän kiinnostuksestasi XX:aa kohtaan, mutta valitettavasti tiemme eivät tällä kertaa kohdanneet. Menestystä tulevaisuuden haasteisiin!"

Työpaikoista taistellaan lähes verisesti. Minulla on kokemusta vain viestintäalan työnhausta, eikä se näytä kivalta. Yhtä paikkaa kohti 70 hakijaa, 80 hakijaa, 120 hakijaa, 210 hakijaa. Ystäväni vinkkasi minulle ForeAmmatti.fi-verkkopalvelusta, jolla voi tutkia tilastoja eri maakuntien työllisyystilanteista. "Tiedottaja, Pirkanmaa" ei näytä kovin valoisalta: yksi paikka, 65 hakijaa. Sanomalehden toimittajan työtilannetta en sivustolta löytänyt, vinkatkaa, jos joku löytää! Mielenkiintoinen verkkopalvelu, suosittelen kurkistamaan!

Screenshot_2015-07-21-12-08-38.jpg

Screenshot_2015-07-21-12-07-41.jpg

Kuvankaappaus foreammatti.fi-sivustolta.

Kun tekee kymmeniä ja kymmeniä hakemuksia eikä saa juuri mihinkään vastausta, alkaa pikku hiljaa epätoivo yltyä. Vaikeinta on hankalassa työllisyys- ja taloustilanteessa olla ottamatta henkilökohtaisesti sitä, että ei menesty työnhaussa. Miksi minä en kelpaa? Mikä tekee muista hakijoista parempia? Miten voin päästä näyttämään taitojani, jos kukaan ei minua palkkaa? Vai onko syynä se, että minulla ei ole tarpeeksi suhteita ja paikka on jo pedattu jollekin? Kuinka löytää piilotyöpaikkoja?

Mitä tehdä silloin, kun työttömyysaika venyy? Mitä vastata, kun haastattelija kysyy, mitä on työttömyysaikana tehnyt? Minä olen avustanut muutamaa lehteä, tehnyt vapaaehtoistyönä kielenhuoltoa Simpukka-lehteen, käynyt digijärjestelmäkamerakurssin ja hakenut aktiivisesti töitä. Oma työttömyysaikani lisääntyy samaan aikaan, kun muut tekevät töitä ja täyttävät ansioluetteloaan. Olen miettinyt, että onko parempi olla työtön ja taistella kohti unelmiensa ja koulutuksensa mukaista työtä vai tehdä niin sanotusti mitä tahansa työtä täyttääkseen ansioluetteloaan (ja elääkseen edes hieman leveämmin)? Kumpi näyttää paremmalta? Onko mikä tahansa työ cv:ssä parempi kuin työttömyys vai näyttääkö se siltä, että on luovuttanut? "Kyllä tekevälle työtä löytyy" -ajatus edistää työllisyyttä maassamme, ja on tärkeää, että kaikilla aloilla olisi tekijöitä, mutta eikö kannattaisi taistella, että saisi omaa koulutustaan vastaavaa työtä? Nirsoilenko, jos minulle ei kelpaa mikä tahansa työ? Kuinka kauan kannattaa yrittää etsiä työtä ennen kuin luovuttaa tai hakee apuja ja ideoita muualta? (Syksyn alkaessa aion ehdottomasti etsiä mahdollisimman paljon apua TE-toimiston kautta.)

20150721_120534.jpg

Yleensä viestintäalan työhaastatteluihin kutsutaan 5‒10 hakijaa, joten jo haastattelukutsu on lottovoitto. Tämän voiton olen saanut yli vuoden työttömyyden aikana kaksi kertaa, mistä olen kiitollinen. Ensimmäinen oli Kangasalan Sanomien toimittajan paikka, jota haki muistaakseni lähes 80, joista 10 haastateltiin. Toinen oli Tampereen teknillisen yliopiston tiedottajan paikka, jota haki 208 hakijaa, joista 6 haastateltiin. Luvut tuovat toivoa omasta osaamisesta, ja haastattelut hyvää kokemusta sekä kertausta omista osaamisalueista sekä kehittymistarpeista.

Päävoittoa en ole vielä työpaikkalotossa saanut. Miten voisin menestyä paremmin työnhaussa? Miten voin työttömyysaikana parantaa osaamistani, kokemustani ja ansioluetteloani? Yhtenä ratkaisuna olen nähnyt markkinointiassistentin ammattitutkinnon, jota varten etsin oppisopimuspaikkaa Pirkanmaalta (lue tästä). Työyhteisö työkavereineen sekä työtehtävän tuomine vastuu- ja osaamisalueineen ovat tärkeä osa aikuisen elämää. Kuinka päästä osalliseksi työyhteisöön sekä tuoda oman osaamisensa muiden hyödyksi, jos ei saa seitsemää numeroa oikein työpaikkaloton kupongeissa? Yrittäjyyden askelta en vielä halua ottaa, mutta ehkä joskus myöhemmin, kun muut vaihtoehdot on käyty läpi.

Jatkan pohtimista. Keskustelu on avoinna!